Reka Trešnjica

Reka Trešnjica izvire na jugozapadnoj strani Povlena na visini od 1185 m, a uliva se u Drinu kod Gornje Trešnjice na visini od 180 m. Izrazito klisurasta dolina Trešnjice je delimično i kanjonskog izgleda. Srednjim tokom protiče kroz živopisni kanjon dug blizu 6 km, koji je usečen u 800 - 1000 m visokoj površi. U kanjonu Trešnjica prima najveće desne pritoke – Sušicu i Tribuću.


Tribuća je vodom najbogatija pritoka Trešnjice, duga je 7 km i izvire ispod Torničke Bobije. Svojim donjim tokom razdvaja visoravan Boškovac od gornjokošljanske površi, gradeći skoro neprohodnu klisuru atraktivnu za planinare. Kanjon Trešnjice je prirodno dobro od izuzetnog značaja koje je stavljeno pod zaštitu radi očuvanja staništa populacije prirodne retkosti beloglavog supa, geomorfoloških oblika sa rekom i vrednog nasleđa. Jedan je od najlepših je i stanište za 17 parova orla beloglavog supa koji je još jedino nastanjen u kanjonu Uvca. Predstavljaju ugroženu vrstu kojoj preti istrebljenje i ekolozi čine sve da ih spasu od nestajanja.


Bogato prirodnim lepotama i retkostima naselje Gornja Trešnjica je i utemeljivač obrazovanja na ovom području sa osnovnom školom iz 1836.godine. Takođe je izgradjen ribnjak pastrmke i veći broj vodenica. Okolina je bogata lekovitim biljem, voćem, pa ovu ekološki čistu zonu treba iskoristiti za zdrav oporavak i odmor. Specifično za kanjon Trešnjice je to da svakog proleća izlazi iz Drine na prirodni mrest riba mladica, "kraljica" Drine.


Na reci Trešnjici izgrađen je punosistemski ribnjak kalifornijske pastrmke. Primena savremene tehnologije koja se zasniva na ubacivanju tečnog kiseonika u vodu jedinstvena je na prostorima Srbije, čime se utrostručila godišnja proizvodnja.