ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ ЉУБОВИЈА
ЋИРИЛИЦА  |   ЛАТИНИЦА

Дринска регата у Љубовији: Посетиоци пристижу из свих крајева

Љубовија - Још два дана је остало до момента кад ће преко хиљаду чамаца запловити зеленом Дрином у Љубовији.

Та слика била је сан свих мештана још од времена Аустроугара.
Зоран Војиновић дуго је био капетан бојног брода, а данас он је главнокомандујући Дринском регатом у Љубовији.
"Кренули смо прво са три пловила, па онда је било око 13, а прошле године реком је пловило 1100 чамаца. То је слика на коју смо поносни и коју смо увек желели да видимо", каже капетан Зоран и обајашњава зашто није тачна изрека "Ко иде ка Дрини иде према злу".
"То је некад народ тако веровао, јер је вода носила њиве, стоку и шуму, али ми смо данас успели да ова наша прелепа река не тече јалово, већ да буде прави рај", рекао је капетан.

Пре 20 година једна од обала Дрине била је сеоска депонија, али Никола Кнежевић заврнуо је рукаве и данас је ту место где одмарају очи и душу страни и домаћи туристи.
"Двадесет година смо се трудили да овај део доведемо у ред. Труд се исплатио и сада поред наше прелепе реке имамо вајате који су место где уживају бројни посетиоци. За време регате овде ноћи око 4000 људи, а годишње кроз етно село прође и око 30 хиљада људи", рекао је Никола Кнежевић.
Он је био први, али његовим стопама су кренуле и његове комшије, па се на обалама Дрине гради још смештајних капацитета, јер потражња је велика. Свима је на располагању домаћи амбијент и домаћа храна, а у вајатима су најтраженији кревети са сламарицом.
"То нам је нестало још пре три месеца, сви желе да спавају управо на тим креветима. Цене се крећу од 800 до 1200 динара, а све остало кошта исто као и другим данима, нема никакве разлике", рекао је угоститељ Златан Томић.

Из Туристичке организације Љубовија потврђују да је из године у годину све веће интересовање за ову дозу адреналина.
"Очекујемо преко двадесет хиљада учесника, а већ до сад је пријављено око 1000 чамаца. Ово је велики залогај за организаторе, све службе су максимално усредсређене на овај догађај, а безбедност свих учесника биће на највишем могућем нивоу", рекла је Јелена Тешић.
Међутим, није само адреналински спуст Дрином оно што вас очекује у Љубовији, јер су организатори спремили и бројне кулурно - забавне садржаје, па ће своје концерте одржати и највеће звезде српске музичке сцене - Стеван Анђелковић, Жељко Јоксимовић и Рибља чорба.


О нама

Туристичка организација општине Љубовија је основана са циљем валоризације, очувања и заштите туристичких вредности и унапређења и развоја туризма на територији општине Љубовија.

Задаци Туристичке организације Љубовија су:

  • 1. обогаћивање и подизање нивоа квалитета туристичких садржаја,
  • 2. организовање туристичке информативно-промотивне делатности,
  • 3. организовање манифестација,
  • 4. унапређење и промоција,
  • 5. унапређивање туризма у општини,
  • 6. учешће у разради и спровођењу локалне туристичке политике,
  • 7. унапређење услова за прихват и боравак туриста.