О Дринској регати

Некада давно током XIX и XX века, непредвидивом и ћудљивом реком, храбри дрински сплавари превозили су дрвену грађу од њеног настанка у Црној Гори код Шћепан поља до Шапца, па чак и даље до Београда и Смедерева. Неустрашиви и вешти Дрински сплавари савладали су сурову нарав Зеленике током свих годишњих доба. Преграђивањем тока Дрине за потребе изградње хидроелектране у Зворнику, Бајиној Башти и Вишеграду средином XX века престао је превоз дрвне грађе речним током и тиме угушен један занат.
Наслоњени на традицију сплаварења у Подрињу, сваке друге суботе јула Туристичка организација општине Љубовија, организује манифестацију Дринска регата Љубовија, која на модеран начин чува причу о сплаварењу од заборава.
Дринска регата Љубовија има традицију више од једне деценије. Пионири и зачетници ове манифестације спустили су се први пут низ Дрину друге суботе јула 2001. године. Манифестација се из године у годину развија и броји хиљаде пловила и више десетина хиљада учесника на води.
Пловни пут је од Рогачице до Љубовије у дужини од 40 км, што чини око 8 сати пловидбе и незаборавног дружења у прелепом амбијенту и пријатној атмосфери уз звуке трубе. Дринска регата је туристички бренд, заштитни знак општине Љубовија, њен печат на туристичкој мапи и један од највећих догађаја у Србији.
У оквиру манифестације и дана Дринске регате, посетиоци могу уживати у различитим догађајима, спортским такмичењима, тематским и књижевним вечерима, представама, концертима великих музичких звезда домаће сцене, као и другим догађајима забавног и такмичарског карактера који манифестацији дају богат садржај и незабораван доживљај.
Сплаварити реком Дрином је незабораван доживљај управо због њене савршене лепоте, боје и немирне ћуди. Посетиоци који једном заплове Дрином, увек се радо враћају и са собом понесу незаборавне доживљаје које памте читав живот.